Makowiec zawijany( dla maszynistów)

Składniki na ciasto:

400g mąki pszennej
150g masła
50g drożdży świeżych
2Ł cukru pudru
1/3 ł soli
 3 jajka

Ł-łyżka    ł-łyżeczka 

Dodatkowo masa makowa i dwa białka do nadzienia.

Ciasto wyrabiałam w wypiekaczu do chleba. Najpierw dodałam składniki na ciasto  płynne , sypkie a na końcu stałe.W moim wypiekaczu wyrabianie ciasta trwa 1:25h. Po tym czasie, podzieliłam ciasto na dwie części (dwa makowce). Rozwałkować na prostokąt, jak będzie się kleić podsypać mąką. Wyłożyć masę makową zostawiając ok.2cm wolnych brzegów i zawinąć. Brzegi makowca podwinąć. Ja użyłam gotowej masy makowej kupionej w puszce w sklepie. Wymieszałam ją z dwoma ubitymi białkami, by lepiej "zaczepiła się" z ciastem.





 Makowce zawinąć dwa razy w papier do pieczenia, tak ciasno by zostało między ciastem ,a papierem góra 1cm. Im więcej miejsca się zostawi tym bardziej się rozleje ciasto i popęka, co widać na moim zdjęciu :) Ale człowiek uczy się na błędach. Należy pamiętać by posmarować papier olejem, wtedy makowiec nie przyklei się do papieru.






Ja piekłam na 180stopni, 30min z termoobiegiem. Czas należy wydłużyć
w zależności od piekarnika. Podczas pieczenia najlepiej sprawdzić poziom zarumieniania ciasta. Ja udekorowałam go lukrem i kandyzowanymi pomarańczami.


 Mimo, że popękał. Jest pyszny, połowy już nie ma :)

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

3 Responses to Makowiec zawijany( dla maszynistów)

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam do grona obserwujących.

Popular Posts

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.