Sezon ogórkowy w pełni, to trzeba zabezpieczyć się na zimę w postaci przetworów z ogórków. Rok temu stanowczo za mało zrobiłam słoików z sałatką ogórkową z czosnkiem, więc w tym roku postanowiłam zrobić zdecydowanie więcej. 
Składniki:
| 
*4 kg obranych  ogórków gruntowych *6 ząbków przeciśniętego czosnku 
*1 szklanka cukru *1 niepełna szklanka octu 10 % *1 szklanka oleju *3 łyżki soli 
*opcjonalnie jak ktoś lubi może dodać koperek 
szklanka=200ml 
Przygotowanie: 
Ogórki pokroić w plasterki. Ja robię to robotem kuchennym  końcówką do grubszych plastrów. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić na około 1-2 godz.  
Włożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować 15 minut. 
Z połowy składników wychodzi mi zawsze jeden słoik 0,5l i dwa słoiki 1l. 
Smacznego! | 



 
 
 
 
W tym roku jeszcze nie robiłam sałatek na zimę. Chyba w weekend będę musiała to nadrobić:)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam sałatek :) ocet i spora ilość soli mnie nie przekonują. wolę świeże, zdrowsze warzywka :)
OdpowiedzUsuńmożna dać mniej octu, a co do świeżych warzyw, niestety o niektóre w zimie trudno :) a lepsza swoja sałatka cz przetwory niż sklepowe
Usuńhmm patrząc na przepis wydaje się być całkiem dobra :D
OdpowiedzUsuńdobra to mało powiedziane :) jest pyszna
Usuń