Nie może być lata bez przetworów i wypieków z owoców sezonowych. Najlepsze są jagodzianki swoje, niż sklepowe. Ciasto jest smaczniejsze no i owoców tyle co chcemy.
*500g mąki pszennej
*14g świeżych drożdży
* szczypta soli
* 250ml mleka
*1 jajko
* 1/4 szklanki oleju
* pół szklanki cukru
* 8g cukru waniliowego
* 200 g jagód do nadzienia
Przygotowanie:
Wrzucamy do maszyny wszystkie składniki w kolejności płynne, sypkie, stałe. Ustawiamy na program ciasto drożdżowe.
U mnie trwa to 1h 25min. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z maszyny i uformować 16 kulek. Zostawić je chwile do napuszenia. Następnie z każdej kulki zrobić placek, nałożyć jagody i skleić jak pierogi. Położyć na blaszce posypanej mąką złączeniem w dół. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30min. Po tym czasie piec na 200st. około 15 min.
Smacznego :)
ojej pyszności ;)!
OdpowiedzUsuńtakiej domowej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń