Odkąd zakupiłam wypiekacz do chleba, ciasto na pizze zawsze wyrabiam w wypiekaczu. Mam sprawdzony przepis, z którego zawsze wychodzi puszyste ciasto :)
Składniki na dwie blachy pizzy (blachy z piekarnika, nie do ciasta):
woda 450ml
2,5 Ł oleju słonecznikowego
2,5ł soli
800g mąki pszennej
2,5ł drożdży suszonych
2,5ł drożdży suszonych=30g drożdży świeżych
Ustawiam zawsze na program do ciasta drożdżowego, bez pieczenia. Trwa 1,25h.
Składniki wedle upodobań. Teraz nauczona doświadczeniem, daję góra 3 składniki (prócz sera).
W mojej pizzy znalazł się boczek made moja mama :D ogórek kiszony
i papryka.
i papryka.
W sezonie gdy jest papryka tania, kupuję większą ilość. Kroję w kostkę
i zamrażam. Gdy tylko robię pizze mam zawsze paprykę :D.
i zamrażam. Gdy tylko robię pizze mam zawsze paprykę :D.
Pizze piekę 7 min, na 180 stopni z termoobiegiem. Po tym czasie posypuję serem i piekę kolejne 4 min.
Polecam jeżeli piekarnik ma taką opcję, włączyć funkcję pizzy.W moim nowym piekarniku jest to funkcja termoobiegu z grzałką dolną.
Pizza przed upieczeniem.
Smacznego :)
A także SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!!!