Kruche ciasto z truskawkami i lekką pianką budyniową.

Sezon truskawkowy w pełni. Więc i czas to wykorzystać. Mam już kompoty i dżemy. Na codzień pijemy koktajle, ale czas też by zrobić ciasto :) 



Przepis na blachę 24 na 30cm lub okrągłą 24cm.


Składniki:

kruche ciasto:

2,5 szkl. mąki pszennej 

250 g zimnego masła 

3 Ł cukru pudru

2 ł proszku do pieczenia

5 żółtek

budyniowa pianka:

5 białek

1 szkl. drobnego cukru do wypieków, można użyć cukier puder

1 opak. (16 g) cukru wanilinowego

2 opak. budyniu śmietankowego bez cukru

1/2 szkl. oleju 

dodatkowo:

500 g truskawek 


Przygotowanie:

1. Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami na ciasto . Podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%. Każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.Ja czekałam 1godz.

2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą część ciasta , lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 15 min., do uzyskania złotego koloru. Odstawić do wystudzenia.

3. Kiedy podpieczony spód jest już zupełnie wystudzony, ubić białka. Po ubiciu na sztywno, powoli wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy cały czas mieszając . Następnie powoli wsypać proszek budyniowy by dobrze się rozpuścił. Strużką wlać olej, miksując do wymieszania całości.

4. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i ułożyć połówki  truskawkawek.  Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30min. (do zarumienienia kruchego ciasta na wierzchu). Przestudzić i  wedle upodobań można oprószyć cukrem pudrem. 


Smacznego!!!

Posted in , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam do grona obserwujących.

Popular Posts

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.