Sezon truskawkowy w pełni. Więc i czas to wykorzystać. Mam już kompoty i dżemy. Na codzień pijemy koktajle, ale czas też by zrobić ciasto :)
Przepis na blachę 24 na 30cm lub okrągłą 24cm.
Składniki:
kruche ciasto:
2,5 szkl. mąki pszennej
250 g zimnego masła
3 Ł cukru pudru
2 ł proszku do pieczenia
5 żółtek
budyniowa pianka:
5 białek
1 szkl. drobnego cukru do wypieków, można użyć cukier puder
1 opak. (16 g) cukru wanilinowego
2 opak. budyniu śmietankowego bez cukru
1/2 szkl. oleju
dodatkowo:
500 g truskawek
Przygotowanie:
1. Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami na ciasto . Podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%. Każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.Ja czekałam 1godz.
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą część ciasta , lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 15 min., do uzyskania złotego koloru. Odstawić do wystudzenia.
3. Kiedy podpieczony spód jest już zupełnie wystudzony, ubić białka. Po ubiciu na sztywno, powoli wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy cały czas mieszając . Następnie powoli wsypać proszek budyniowy by dobrze się rozpuścił. Strużką wlać olej, miksując do wymieszania całości.
4. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i ułożyć połówki truskawkawek. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30min. (do zarumienienia kruchego ciasta na wierzchu). Przestudzić i wedle upodobań można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!