Sezon ogórkowy w pełni, to trzeba zabezpieczyć się na zimę w postaci przetworów z ogórków. Rok temu stanowczo za mało zrobiłam słoików z sałatką ogórkową z czosnkiem, więc w tym roku postanowiłam zrobić zdecydowanie więcej.
Składniki:
*4 kg obranych ogórków gruntowych
*6 ząbków przeciśniętego czosnku
*1 szklanka cukru
*1 niepełna szklanka octu 10 % *1 szklanka oleju *3 łyżki soli
*opcjonalnie jak ktoś lubi może dodać koperek
szklanka=200ml
Przygotowanie:
Ogórki pokroić w plasterki. Ja robię to robotem kuchennym końcówką do grubszych plastrów. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić na około 1-2 godz.
Włożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować 15 minut.
Z połowy składników wychodzi mi zawsze jeden słoik 0,5l i dwa słoiki 1l.
Smacznego!
|
W tym roku jeszcze nie robiłam sałatek na zimę. Chyba w weekend będę musiała to nadrobić:)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam sałatek :) ocet i spora ilość soli mnie nie przekonują. wolę świeże, zdrowsze warzywka :)
OdpowiedzUsuńmożna dać mniej octu, a co do świeżych warzyw, niestety o niektóre w zimie trudno :) a lepsza swoja sałatka cz przetwory niż sklepowe
Usuńhmm patrząc na przepis wydaje się być całkiem dobra :D
OdpowiedzUsuńdobra to mało powiedziane :) jest pyszna
Usuń