Jagodzianki (przepis dla maszynistów)

    Nie może być lata bez przetworów i wypieków z owoców sezonowych. Najlepsze są jagodzianki swoje, niż sklepowe. Ciasto jest smaczniejsze no i owoców tyle co chcemy.






Składniki: 

*500g mąki pszennej
*14g świeżych drożdży
* szczypta soli
* 250ml mleka
*1 jajko
* 1/4 szklanki oleju
* pół szklanki cukru
* 8g cukru waniliowego
* 200 g jagód do nadzienia

Przygotowanie:

Wrzucamy do maszyny wszystkie składniki  w kolejności płynne, sypkie, stałe. Ustawiamy na program ciasto drożdżowe. 
U mnie trwa to 1h 25min. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z maszyny i uformować 16 kulek. Zostawić je chwile do napuszenia. Następnie z każdej kulki zrobić placek, nałożyć jagody i skleić jak pierogi. Położyć na blaszce posypanej mąką złączeniem w dół. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30min. Po tym czasie piec na 200st. około 15 min.

Smacznego :)




























Posted in , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to Jagodzianki (przepis dla maszynistów)

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam do grona obserwujących.

Popular Posts

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.