Ser żółty domowej roboty.


  Już drugi raz dobra duszyczka zainspirowała mnie do zrobienia swojskiego wyrobu, tym razem sera żółtego. Uważajcie, bo mi ślinka cienkie jak tylko patrzę na zdjęcie :) Od dziś trzy razy się zastanowię zanim kupię ser żółty.







Składniki:

*litr mleka (ja użyłam "wsiowego")
*1kg sera białego (do mojej produkcji użyłam dwie kostki po 250g chudego i dwie kostki po 250g półtłustego, najtańszy okazał się ser biały z Biedronki)
*1Ł soli (bez soli będzie mdły)
*pół ł sody
*2 jajka (użyłam "wsiowych")
*1 żółtko
*1Ł roztopionego masła
*opcjonalnie przyprawy prowansalskie, suszone kawałki papryki czy kminek

Przygotowanie:


Do gotującego się mleka, włożyć ser i mieszając gotować 20min. Po tym czasie odcedzić ser. Ja użyłam do tego pieluchy tetrowej, by małe kawałki sera nie "uciekły" mi przez sitko. Przełożyłam ser do miski, dodałam sól, sodę, jajka i masło. Wszystko szybko wymieszałam. Jeśli ktoś lubi, dodajemy dodatki wg uznania.  Przełożyłam do przeciętej butelki po wodzie mineralnej. Jak ostygnie, włożyć go na noc do lodówki. Rano miałam już pyszny ser do kanapek :)

Smacznego!
















Posted in , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to Ser żółty domowej roboty.

  1. to ja czekam teraz na przepis na ser wegański i bez orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam kilkukrotnie taki domowy ser. Jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam do grona obserwujących.

Popular Posts

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.