Przyszedł czas i na chleb na zakwasie. Podejście do zakwasu robiłam dwukrotne, gdyż wyjechałam i nie schowałam go do lodówki :/ Więc po drugim podejściu wiedziałam, że już czas na chleb na zakwasie. Od razu piszę, że nie taki diabeł straszny jak go malują :) Drożdże są w przepisie byśmy nie musieli czekać 12h na wyrośnięcie ciasta, a co gwarantuje nam też, że chleb się uda.
Składniki:
*500g mąki pszennej
*1ł soli
*300g wody
*8g świeżych drożdży
*150g zakwasu z mąki żytniej razowej
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce. Z drożdży w tym przypadku rozczynu nie robiłam. Jak ciasto będzie jednolite, odstawić w ciepłe miejsce na 2h.
Po 2h ciasto wyciągnąć i kilka razy ugnieść. Ja do ponownego wyrośnięcia przełożyłam do koszyczka na dodatkową godzinę.
Po tym czasie, wyłożyłam ciasto na blachę wysypaną mąką. Nacięłam z góry i posmarowałam oliwą.
Piekarnik należy nagrzać do 210 stopni, do środka włożyć foremkę napełnioną wodą. Ja do tego celu użyłam keksówki, którą położyłam na dnie piekarnika. Piec należy 40 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika studzić na kratce, ja do tego celu jako podpórek do studzenia używam drewnianych desek do krojenia.
Chleb wyszedł pyszny, lepszy niż z piekarni :)
Smacznego! :)
mmm..;)
OdpowiedzUsuńMniam ! Jak pysznie wygląda i na pewno smakuje <3
OdpowiedzUsuńObserwujemy? Zacznij! ♥
http://re-belious.blogspot.com/
Ja nie mogę tu zaglądać, bo się głodna robię:)
OdpowiedzUsuńto zapraszam na śniadanie :D
Usuńjejku az mi slinka cieknie :)))) Tez bym zrobila ale gdzie ja tu we Franci znajde drozdze buuuuuuu marzy mi sie taki chlebek a nie bagietki suche jak kamien :(((
OdpowiedzUsuńa suche drożdże?
Usuńchyba mnie zmotywowałaś do zrobienia takiego :) mniam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
woman-with-class.blogspot.com
sam jego smak już motywuje do kolejnych :)
OdpowiedzUsuńŚliczny chlebek. Musi być wyjątkowo smaczny.
OdpowiedzUsuń