Chleb pszenno-razowy.


Postanowiłam wrócić ponownie do pieczenia chleba. Ale tym razem wyrobiłam ciasto
w wypiekaczu i upiekłam w piekarniku. 



Składniki:

*250g mąki pszennej razowej 
*250g mąki pszennej  
*1ł cukru
*1ł soli
* 20g świeżych drożdży
*2Ł oleju
*300ml wody


Ł-łyżka   ł-łyżeczka



Mąkę użyłam taką :) Jeśli ktoś nie wie jaką kupić.




Przygotowanie:

Wsypałam wszystko do maszyny w kolejności: mokre, sypkie i stałe. Po programie wyrabiania ciasta drożdżowego trwającego 1:25h, najlepiej wyciągnąć i chwilę jeszcze wyrobić. Ciasto włożyć do foremki podłużnej ok. 10x29cm, posmarowanej margaryną
i wysypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 30min. Piekłam
z termoobiegiem, skórka była twarda. Ale przez noc leżenia pod bawełnianą ściereczką rozmiękła. 

Można ciasto wyrobić również ręcznie. Wtedy mieszamy wszystkie składniki (ok. 15min. aż ciasto będzie idealnie gładkie i elastyczne), tylko należy pamiętać by z drożdży świeżych zrobić rozczyn.  I ciasto zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia ok.1,5h. 

Jakby to powiedzieć :) po chlebie prawie już ślad zaginał ;)
Dziś biorę się za zakwas.



Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

5 Responses to Chleb pszenno-razowy.

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam do grona obserwujących.

Popular Posts

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.